dilluns, 17 de setembre del 2012

Sessió 1 (3/4): Creació i edició d'un bloc amb Blogger

Què és un bloc?
Un bloc (en anglès blog) és un "quadern de bitàcora", és a dir, un diari interactiu personal. En el bloc es poden posar textos, imatges, fotografies, vídeos i tot un munt de recursos de la web 2.0. Podem trobar blocs personals, periodístics, polítics, d'empreses, d'escoles, de matèria, de tema, etc. En el nostre cas el bloc serà l'espai d'internet on penjarem tot el que anirem fent al llarg del curs.

Exemples de blocs
http://pedrorodriguezarias.blogspot.com (Bloc personal de Pedro R)
http://elsfruitssaborosos.blogspot.com.es (Bloc de català 1r BTX 10-11, Tecla Sala)
http://blocs.xtec.cat/blocdedestacats (Blocs destacats de la Xtec)

Creació d'un bloc amb Blogger
Hi ha diverses eines de la web 2.0 que et permeten crear blocs: Blogger, WordPress, Zona Libre, etc. Blogger és potser el més conegut i està vinculat a Google.

Per crear un bloc amb Blogger cal tenir un compte de Gmail, cosa que ja hem fet. Aneu pensant el nom que li posareu al vostre blog, cal que sigui prou significatiu del seu contingut (mireu activitats de la sessió 1).

Aquest videotutorial t'ajudarà a crear un blog amb Blogger. Quan ho tinguis clar i vulguis començar a crear el teu bloc en Blogger ves aquí.

Editar i publicar entrades al bloc
Per fer una entrada nova al bloc fes clic sobre l'icona del llapis a la part superior esquerra. De seguida s'obre l'editor d'entrades. Posa un títol a l'entrada, escriu el text, insereix una imatge, un vídeo, modifica el tamany de la letra, el color de fons, etc. T'aconsello que posis sempre etiquetes, t'ajudaran després a classificar les diverses entrades. Quan hagis acabat desa l'entrada, si vols fes una Vista prèvia i, si tot és correcte fes clic al botó "Publicar". La teva entrada ja estarà penjada al bloc. Si després vols modificar-la o eliminar-la no hi ha cap problema, vas a "Entrades", les visualitzes totes, i des d'aquí les pots tornar a editar o suprimir.


Enllaços d'interès
https://accounts.google.com/ServiceLogin?service=blogger&passive=1209600&continue=http://www.blogger.com/home&followup=http://www.blogger.com/home&ltmpl=start#s01 (creació d’un blog amb blogger)
http://www.educa.madrid.org/cms_tools/files/bd1c540a-c8b1-49e3-8e67-4d4b1b805459/Blogger/blog_blogger.pdf (document que explica la creació d’un blog amb Blogger)
http://www.youtube.com/watch?v=nU7VNErii5I&feature=related (videotutorial per crear un blog amb Blogger)
http://tecnologia.elpais.com/tecnologia/2009/10/01/actualidad/1254387667_850215.html (notícia curiosa sobre la utilització dels blocs a l'aula)