dilluns, 5 de novembre del 2012

Sessió 7 (2/5): Codis QR

Codis QR
El codi QR (Quick Response Code, codi de resposta ràpida) és un sistema per emmagatzemar informació en una matriu de punts o un codi de barres bidimensional creat per una companyia japonesa. Per accedir a la informació continguda o encriptada en un QR-code és necessari un dispositiu digital de captura d'imatges (ex: càmera de fotos d'un mòbil, webcam...) i un software específic lector de qr-codes.

Els tres quadrats de les seves cantonades permeten detectar la posició del codi al lector. El codi QR té l'avantatge de poder emmagatzemar molta informació, ser petit i ràpid d'escanejar. Aquest codi de barres en 2 dimensions (codi matriu) pot emmagatzemar fins a 7089 caràcters numèrics, 4296 caràcters alfanumèrics o 2953 octets, mentre que el codi de barres tradicional només pot emmagatzemar de 10 a 13 caràcters. La informació emmagatzemada pot correspondre a una adreça web, un text, un missatge sms, un nombre de telèfon o una V-card.


Generadors i lectors de codis QR
A internet pots trobar diversos programes i pàgines web que et permeten generar d'una manera molt senzilla el codi QR que desitgis. 

Una aplicació online per generar codis QR és aquesta: http://www.codigos-qr.com/generador-de-codigos-qr. Només has de triar el tipus de codi a generar, escriure la informació demanada, generar el codi, i ja pots copiar-lo on vulguis.

També tens l'opció de crear i personalitzar els teus codis QR amb Unitag. Trias el format del codi QR que vols generar, el personalitzes i ja te'l pots descarregar o compartir amb qui vulguis. Aquí trobaràs la informació necessària per utilitzar aquesta eina web 2.0

Per llegir un codi QR has d'instal·lar-te un lector al teu ordinador (ex: http://dansl.net/qrreader), o millor encara, al teu smartphone. Aquí pots trobar diversos lectors de codis QR: http://www.codigos-qr.com/lectores-codigos-qr

Exemples de codis QR:

Aplicacions educatives dels codis QR
QR Edu, és una plataforma adreçada al professorat perquè pugui generar activitats educatives i lúdiques amb els seus alumnes. Al seu bloc podeu trobar un munt d'experiències interessants dutes a terme amb codis QR a diverses escoles, com ara:
- Fer una ruta pel barri o la ciutat, gravant en vídeo informació sobre monuments o llocs destacats i associar a cada un d'ells un codi QR.
- Posar cartells a l'entrada de les diferents aules de l'escola explicant els diversos espais. Pot servir per a la Jornada de portes obertes.
- Posar enllaços d'interès (webs, vídeos, etc) als dossiers de pràctiques.
- Complementar la informació d'un treball fet per l'alumne afegint el codi QR.