dilluns, 12 de novembre del 2012

Sessió 8 (1/4): Mapes mentals i diagrames online

Mapes mentals i conceptuals
Un mapa mental és un diagrama que s’utilitza per representar les paraules, idees, tasques, o altres conceptes lligats i disposats radialment al voltant d’una paraula clau o d’una idea central. En el món educatiu es parla més de mapes conceptuals. Els mapes conceptuals són eines gràfiques que tenen com a objectiu la plasmació de la interrelació de les idees o conceptes que una persona té sobre un tema. En el cas de l'ensenyament, explicita el procés d'aprenentatge de l'alumnat. En aquesta web trobaràs tot tipus d'informació sobre els mapes mentals: què són, com fer-los, exemples didàctics, programes per crear-los, etc.

Mindmeister, per crear mapes mentals
Mindmeister és una aplicació en línia per crear mapes mentals, ja sigui a nivell individual com col.lectiva. Partint del node principal anirem afegint altres nodes i subnodes, que podem moure sobre el nostre escriptori, assignant-los icones i canviar a altres colors els textos, permetent d'aquesta manera plasmar les nostres idees d'una manera més clara. Per això tenim una sèrie de dreceres de teclat i una sèrie de botons a la barra d'utilitats, el resultat podem exportar en un arxiu RTF o GIF. Podeu trobar més informació en aquest tutorial.




A internet podem trobar moltes eines d'edició de mapes mentals online: Gliffy, Spicynodes, Mindomo, WiseMapping, Mind42, CMapTools.
   
  
    
Enllaços d'interès:
https://sites.google.com/site/jvaldelv/mapes_conceptuals (Tutorial de Gliffy)
http://www.slideboom.com/presentations/136537 (Tutorial de Spicynodes)
http://www.scribd.com/doc/30652216/Min-Domo (Tutorial de Mindomo)
http://es.scribd.com/doc/30862212/Manual-Mind42 (Tutorial de Mind42)
http://cmap.ihmc.us/download/dlp_CmapTools.php?myPlat=Win (Descarregar CMapTools)
http://www.youtube.com/watch?v=4iEnjKlirZY (Videotutorial de CMapTools)

Crear diagrames en línia amb Cacoo
Cacoo és una eina web 2.0 que permet la creació d'una gran varietat de diagrames online. Un diagrama és una representació gràfica d'una determinada informació o procés. A Cacoo tot el que hem de fer és arrossegar i deixar anar qualsevol element que necessitem al diagrama. El més interessant, a més d'útil, de Cacoo és poder dissenyar el nostre diagrama en línia i de manera col·laborativa.



Enllaços d'interès de Cacoo: