dilluns, 12 de novembre del 2012

Sessió 8 (3/4): Fitxers al núvol, etiquetes i agregadors de continguts

Els nostres fitxers al núvol
Avui dia la majoria de docents porta a sobre un pen drive amb nombrosos arxius (documents, imatges, vídeos, presentacions, etc) que considera importants. Més enllà de tenir aquests arxius al disc dur del nostre ordinador, a un pen drive o un altre dispositiu, internet ens obre una nova possibilitat: penjar els nostres fitxers al núvol. D'aquesta manera podem guardar tota mena de fitxers i accedir de forma instantània des de qualsevol dispositiu (tablet, mòbil i ordinador)... només necessitem una connexió a Internet o un telèfon mòbil. A més es sincronitza quan editem un arxiu amb la resta de dispositius.

Dropbox
Dropbox és un programari que ens permet obtenir un espai a Internet per guardar-hi els nostres arxius. Es camufla en el nostre sistema operatiu en forma de carpeta normal i corrent de forma que podem arrossegar els nostres arxius i guardar-los a la xarxa de manera molt senzilla. Dropbox és gratuït, per tant, podem pujar arxius i guardar-los com a còpies de seguretat amb una capacitat de 2 GB. També permet tenir carpetes compartides amb altres usuaris de Dropbox. Primer t'has de descarrgar l'aplicació, instal·lar-la al teu ordinador o dispositiu mòbil, i desprès crear un nou compte d'usuari.




Enllaços d'interès:
https://www.dropbox.com/tour (Visita guiada per Dropbox)
https://www.dropbox.com/install (Per descarregar Dropbox)
https://www.dropbox.com/referrals/NTMzMTgyMTk5 (Crear un compte a Dropbox)

Altres serveis d'allotjament de fitxers al núvol són: Wuala (disc virtual d'1 Gb), SugarSync (5 GB), 


Núvols de paraules
Un núvol de paraules (words cloud) és un conjunt de paraules que conformen una representació a través d'una imatge que les engloba. Les paraules es poden obtenir d'un text, d'una página web a través de la seva URL, de les etiquetes d'un bloc, etc. La imatge resultant destaca les paraules que apareixen amb més freqüència, mostrant-les amb un tamany més gran o un color més intens.

Tagxedo
Tagxedo és una aplicació online que ens permet crear núvols de tags utilitzant formes divertides i interessants.El seu funcionament és fàcil, escrivim el text o l'adreça web a partir de la qual s'obtindran les etiquetes que el mateix sistema reconeixerà i emprarà per generar el disseny. Quan tinguem creat el nostre núvol de paraules, podrem personalitzar-lo al nostre gust triant el color, la mida, tipografia, disseny i diverses opcions més. Necessites el pluggin de Microsoft Silverlight instal·lat al teu navegador. En aquest monogràfic trobaràs molta informació per treure el màxim profit a aquesta aplicació.

Altres generadors de núvols de paraules són: Wordle (requereix applet de Java), WordItOut.

Agregant continguts amb Symbaloo
Symbaloo és un agregador de continguts que et permet generar una mena de puzzle on cada peça està formada per una de les teves aplicacions o espais webs favorits, establint un enllaç directe. D'aquesta manera dissenyes el teu propi escriptori d'internet. SymbalooEDU està especialment indicat pels docents.