dilluns, 8 d’octubre del 2012

Sessió 3 (1/4): Serveis bàsics de Google

Google és una empresa d'internet creada el 1998 per dos estudiants de la Universitat de Stanford. El seu  producte principal és el cercador, però també ofereix molts altres serveis per a treballar a la xarxa, de manera individual o col·laborativa, ja sigui amb documents, fotografies, vídeos, etc. Aquests serveis són, fins aquest moment, totalment gratuïts.

Cercador
Actualment Google és el motor de cerca d'informació a internet per excel·lència. Tothom ha fet servir Google per cercar informació a internet en algun moment. Ara bé, més enllà de la cerca clàssica (posar literalment el que vols cercar) també es poden fer cerques avançades:
  • Ús de cometes: permet cercar una expressió composta de dues o més paraules literalment.
  • OR o símbol "|" : per cercar qualsevol paraula per separat.
  • L'operador – : permet excloure resultats de la cerca. Cal especificar-ho abans del terme a obviar.
  • Es poden assignar diferents àmbits als operadors delimitant-los amb parèntesis. Exemple: (cotxes OR motos) AND ocasió.
Imatges
Google images permet cercar imatges. Es poden filtrar per data, per tema, per tamany, per color, etc.

Vídeos
Servei que permet localitzar vídeos relacionats amb diversos temes entre els mil·lers de vídeos publicats per altres usuaris, tant de Google Video com de YouTube i altres fonts d'informació. Es poden filtrar per durada, data de publicació, qualitat d'imatge, font d'informació, etc. 

Notícies
Google News ofereix notícies actualitzades de tot el món. Les classifica i les agrupa per la relació que tenen entre elles. Se'ls assigna una categoria i són presentades per l'ordre d'antiguitat o rellevància. A més, t'adreça directament als articles del diaris o de les agències de notícies de les quals procedeix la informació.

Correu electrònic

Gmail és el servei de correu electrònic de Google. Actualment proporciona 10 Gb de capacitat d'emmagatzematge per a cada compte d'usuari.

Mapes
Maps és un servei de cartografia en línia gratuït, que disposa d'una interfície d'usuari amb zoom. Ofereix mapes i imatges reals provinents de satèl·lits i avions,.

Permet consultar el transport, el sentit de circulació, el temps, dóna indicacions de com arribar-hi, etc. Està directament vinculat amb Google Earth.

Calendari
Google Calendar és una agenda i calendari electrònic. Permet als usuaris sincronitzar els seus contactes de Gmail amb un calendari basat en web, de manera que es poden compartir events.

Traductor
Google Translate és un servei gratuït de traducció d'idiomes online Tradueix instantàniament paraules, frases i pàgines web en qualsevol combinació d'idiomes compatibles. També permet escoltar el text escrit en l'idioma original. Aquí pots veure com es creen les traduccions de Google.

Llibres
Google Books permet cercar i previsualitzar milions de llibres de biblioteques i editors de tot el món. Només es poden visualitzar un nombre limitat de pàgines.

Play
Play és una botiga virtual de Google, que ofereix llibres, pel·lícules, dispositius, aplicacions i jocs per terminals que funcionin amb Android.


Drive
Drive és un servei d'emmagatzematge d'arxius en línia on cada usuari disposa de 5 Gb de memòria gratuïts. Permet crear documents, presentacions i fulls de càlcul, de manera individual o col·laborativa. D'aquesta manera es poden pujar, veure i compartir arxius des del núvol. Abans es coneixia aquest servei amb el nom de Google Docs.