dilluns, 8 d’octubre del 2012

Sessió 3 (2/4): Compartir vídeos amb YouTube

YouTube és un lloc web en què els usuaris poden pujar, compartir i veure vídeos. Mostra una àmplia varietat de continguts generats per usuaris de vídeo. La major part dels continguts de YouTube han estat pujats pels individus, si bé les empreses de mitjans també ofereixen part del seu material a través del lloc.


Els usuaris no registrats poden veure vídeos, i els usuaris registrats poden pujar un nombre il·limitat de vídeos. L'any 2006 YouTube va ser comprat per Google i al 2011es va activar el subdomini http://ca.youtube.com per a la versió en català.

Penjar vídeos en un canal propi en YouTube
Amb el teu compte de Gmail pots crear el teu canal propi en YouTube. Aquí podràs penjar tots els vídeos que desitgis i donar permís de visualització a qui tu vulguis. Tria l'opció Penja un vídeo, selecciona del teu ordinador els vídeos que vols pujar o grava'ls des de la webcam i ... ja està.

http://www.youtube.com/user/TecnoTubeMariaAlba (canal del TR anomenat Tecnotube)


Inserir un vídeo de YouTube en un bloc
Un cop has triat el vídeo que vols inserir al teu bloc fes clic a la pestanya "Compateix" que trobaràs a sota de la finestra de visualització del vídeo a YouTube. A continuació fes clic al botó "Insereix", selecciona les opcions que vulguis i copia el codi que està escrit en html. Ara, obre una nova entrada al bloc, tria el mode HTML i enganya el codi seleccionat. Si vas a mode redacció veuràs que el vídeo de Youtube ja es pot visualitzar al bloc.



Descarregar un vídeo de Youtube
En determinades ocasions ens pot interessar descarregar un vídeo de YouTube per afegir-lo a una presentació, per portar-lo a un pen-drive o un disc dur extern, etc. A internet pots trobar molts programes que et permeten fer aquesta operació online: Filsh, Down-TubeForce-download, Videoscop, VideoGetting, etc. També pots descarregar-te i fer servir aTube Catcher.


Molts d'aquests programes et permeten descarregar-te el vídeo triat en un format (.flv, .mp3, .mp4, .avi, .mpeg, .mov, etc) i en una qualitat (HQ, HD, FULL HD, etc) determinades. És important pensar què volem fer amb el vídeo a descarregar, això ens ajudarà a decidir el format i la qualitat. D'aquesta manera ens podem estalviar el fet d'haver de convertir l'arxiu a un altre format un cop descarregat.

Posar un vídeo de Youtube en una presentació .ppt
Fes una carpeta i posa dintre d'ella el vídeo descarregat de YouTube, preferentment en format .avi. Fes la teva presentació .ppt i grava-la en la mateixa carpeta. Tria l'opció d'afegir pel·lícula des d'arxiu i inserta el vídeo que has posat a la carpeta. Grava-ho tot. Per estalviar-te problemes de compatibilitat el millor és que gravis sempre la carpeta (amb el video i el ppt).

Altres opcions més "elegants" les pots trobar en aquests videotutorials: per a Windows i per a Mac

Començar a visualitzar un video de Youtube en un punt concret
YouTubeTime ens ofereix la possibilitat de generar una URL per tal de començar la reproducció d'un vídeo de Youtube des del moment concret que vulguem i així ensenyar a l'aula només el fragment que ens interessa.

Tallar un video de Youtube per on ens interessi
TubeChop és una eina web que ens permet cercar un vídeo de Youtube, seleccionar i tallar la part que ens interessi i posar-la al nostre bloc, la nostra web o compartir-la amb qui vulguem.